aqua tv

ogólno dostępne

Charakterystyczny, bardzo słodki, a momentami nawet nieco mdły smak tradycyjnej chałwy jest dobrze znanym nam wszystkim.

Mało kto słyszał jednak o wegetariańskiej chałwie marchewkowej, która podobnie jak sama dieta wegetariańska, również pochodzi z Indii.

Nigdy nie wiadomo, jakie tłuszcze zawarte są w tradycyjnej, kupionej w sklepie chałwie.

Za to samodzielne przygotowanie tego deseru w postaci ściśle marchewkowej, to już zupełnie inny, bo znacznie niższy poziom ryzyka.

Przepis jest tak łatwy, że można by powiedzieć, że wręcz banalny.

Wystarczy zaopatrzyć się w orzechy nerkowca, kardamon, mleko, miód, cynamon, odrobinę masła, no i oczywiście marchewki ( cztery to najbardziej optymalna ilość).

Tę ostatnio trzeba zetrzeć lub zblendować, dodać resztę składników i podgrzewać, aż do uzyskania gęstej masy o aromatycznym zapachu.

Chałwa marchewkowa nadaje się do serwowania zimną, wtedy podajemy ją gorącą, prosto z rondelka, ale równie dobrze można schłodzić ja w lodówce i podawać, jako orzeźwiający deser w gorące dni.

Smak chałwy z pewnością najbardziej przypadnie tym, którzy lubują się w orientalnych smakach.