Korzyści ze spożywania alg

Jeśli jesteś osobą aktywną, wiecznie zapracowaną, cierpiącą na chroniczny brak czasu, a w dodatku wyznajesz wegetariański styl życia, to spożywanie posiłków obfitujących w algi byłoby wysoce wskazane. Algi, zwane również glonami, to przede wszystkim rośliny o znacznej wartości odżywczej, które ludzki organizm przyswaja z dużą łatwością. Algami zajadali się już nasi przodkowie, tysiące lat wstecz. Wierzyli oni, że ich spożywanie napełni ich siłą, a także przyczyni się do długiego i szczęśliwego życia.

Okazuje się, że współcześni ludzie odnajdują wiele prawdy w tych wierzeniach. Otóż, algi charakteryzują się kilkakrotnie wyższą zawartością białka, niż większość roślin jadalnych. Przyczyniają się także do skutecznej eliminacji toksyn z organizmu. Zawierają też duże ilości minerałów, jak choćby magnez, potas i żelazo, a także witamin z grupy B, witaminy K, PP, czy C.

Nie bez przyczyny, algi są składnikami wielu potraw kuchni japońskiej, która zresztą zaliczana jest do grupy najzdrowszych na świecie.

chirurg stomatolog https://www.taknaturze.pl/