Południowe sery

Południowe sery

Dieta śródziemnomorska jest bogata w produkty mleczne, przede wszystkim mieszkańcy Grecji, Hiszpanii, czy Włoszech stawiają na jogurty, jako świetne dodatki i bazy do przygotowywanych potraw. Nabiał jednak nie jest spożywany jedynie pod postacią jogurtowych baz do potraw.

Kto z nas słysząc o gorących, południowych klimatach nie spotkał się z ich uwielbieniem do różnego rodzaju serów? Dieta śródziemnomorska może więc być również bogata w tego rodzaju produkty. Przede wszystkim w Grecji króluje ser feta.

Produkowany z mieszaniny mleka owczego z mlekiem kozim, należy do grupy serów miękkich i kruchych. Co ciekawe, nazwa „feta” zastrzeżona jest jedynie dla produktów importowanych z Grecji.

Ważnymi składnikami serowego menu jest również mozzarella, ricotta, parmezan, czy mascarpone. Z ich pomocą można stworzyć nie tylko smaczne potrawy, ale i bardzo dobre i zdrowe przekąski, które ożywią i urozmaicą każde przyjęcie.

www.wadowice.malopolska.pl

Mogą być podawane osobno, jako przystawki, ale także stanowić dodatek do sałatek, czy nawet przyprawę. Zręczny kucharz ma więc duże pole do popisu.

optykopalinski.pl
www.kznh.org

Przeczytaj również: Bezglutenowe odchudzanie

Przeczytaj również: Odchudzająca moc grejpfruta

Przeczytaj również: Hydroterapia w praktyce